Mijn debuut als optredend schrijfster, een week voor het verschijnen van VERPLICHT GELUKKIG!
Mocht je nieuwsgierig zijn, dan is dit de kans op een eerste voorproefje:
Literanita #7: Het zit in de familie
Op donderdag 24 februari a.s. is het tijd voor de zevende editie van Literanita: de tweemaandelijkse avond met schrijvers en lezers, fictie en non-fictie, bier en wijn. Deze avond lezen Saskia Goldschmidt, Ellen Heijmerikx, Teuntje Klinkenberg, Wim de Jong en Lieke Marsman voor over (hun) familie. We gaan van strenge geloofsgemeenschappen naar de zoektocht naar een zwijgende Joodse vader en van kleine broertjes naar pikante ontboezemingen van meneer en mevrouw De Jong. Kom ook! En neem uw familie mee.
U bent van harte welkom op donderdag 24 februari 2011. De deuren gaan open om 20.00 uur. Aanvang 20.45 uur, geen toegang tijdens de optredens. Entree: 2 euro. Adres: Nieuwe Anita, Frederik Hendrikstraat 111, Amsterdam.
Over de optredende auteurs:
Saskia Goldschmidt was theaterdocent en producent voor verschillende jeugdtheatergezelschappen. Op 3 maart a.s. debuteert zij met Verplicht gelukkig, portret van een familie, bij uitgeverij Cossee. In het boek probeert ze de niet vertelde verhalen van haar zwijgende vader en zijn Joodse familie te achterhalen. Speurend in archieven en oude brieven leert zij haar voorvaderen kennen.
In Blinde wereld schetst Ellen Heijmerikx de jeugd van hoofdpersoon Kieke bij de Noorse Broeders, een geloofsgemeenschap waarin vrouwen volledig dienstbaar moeten zijn aan hun man, kinderen getuchtigd worden en iedereen die niet tot de broederschap behoort blind en verdoemd is. Heijmerikx won met deze roman de Academica Debutantenprijs 2010. Momenteel werkt ze aan haar tweede roman, waarin een normaal gezin in de ban komt van een sekte en de dochter uit dat gezin er alles aan doet om het goed te doen, tegen elke prijs.
Teuntje Klinkenberg volgde de regieopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Ze regisseerde talloze toneelstukken. In 2008 schreef ze De methode Coué, een familiegeschiedenis. Het is het bijzondere verhaal van drie generaties moeders en dochters. Teuntje Klinkenberg probeert in De methode Coué tot de kern van haar familie door te dringen, legt dwarsverbanden en vraagt zich af of je patronen kunt doorbreken. Met haar eigen man en dochter probeert ze het in ieder geval anders te doen.
Wim de Jong is journalist, publicist, huisvader en huisman. Hij is bekend als mannenfluisteraar en is columnist van Volkskrant Magazine. Daarin schrijft hij over zijn bestaan als moderne midlife man en over het familieleven van meneer en mevrouw De Jong. In 2009 verscheen van Wim de Jong Met de Mannen! een boek met uitstapjes voor vaders en zonen. In 2010 publiceerde hij het Handboek voor de moderne man, een onmisbare gereedschapskist boordevol praktische, eigentijdse tips, onderzoeksfeiten en persoonlijke ontboezemingen over het leven als kerel in de 21e eeuw.
Lieke Marsman, geen familie van, studeert filosofie in Amsterdam en was redacteur van het tijdschrift Met Andere Zinnen. Ze debuteerde als dichter in Tirade. Haar debuutbundel Wat ik mijzelf graag voorhoud verscheen eind 2010. ‘Overduidelijk een groot talent’, aldus Erik Lindner in De Groene Amsterdammer.
Geplaatst door Freek op donderdag 17 februari 2011.