Saskia Goldschmidt schreef over vrouwelijke piloten: ‘Natuurlijk was er seksisme, maar er waren ook veel
sterke vrouwen’
Pilote Bessie Coleman, circa 1920. BEELD MICHAEL OCHS ARCHIVES/GETTY IMAGES
In haar nieuwe roman Kukuruznik verweeft Saskia Goldschmidt de geschiedenis van de vrouwelijke vliegpioniers met een familieverhaal over oorlogstrauma. ‘Deze vrouwen hadden niet alleen de moed om in hun eentje in een klein vliegtuigje te stappen en records te vestigen, maar ook de moed om af te wijken.’
Marjolijn de Cocq10 juni 2023, 03:00
De eerste aviatrice diende zich al jaren geleden aan in haar leven, toen Saskia Goldschmidt research deed voor wat haar eerste roman zou worden, het zeer succesvolle en internationaal vertaalde De hormoonfabriek uit 2012, geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van seksueel misbruik bij de farmaceutische multinational Organon.
“Ik werkte me door een jaargang kranten, het Provinciaals Brabants Dagblad uit 1938, toen ik op een bericht stuitte over de Franse vliegenierster Maryse Hilsz die op haar langeafstandsvlucht van Parijs naar Saigon was verdwenen boven Perzië en dagen na haar vermissing, schommelend op de rug van een kameel, omringd door bedoeïenen uit de woestijn tevoorschijn was gekomen. Ik was meteen afgeleid.”
Lees het hele interview op de website van Parool >>
Link opent in nieuw venster. Inloggen of (gratis) account aanmaken.
Of bekijk het volledige interview als PDF
Bestand opent in nieuw venster.
[…] Lees het interview met Saskia dat op 12 juni 2023 in het Parool werd gepubliceerd. […]