‘Kijk maar in het dagboek van Renata,’ antwoordde de vader van Saskia Goldschmidt als ze de moed had iets te vragen over zijn verblijf in concentratiekamp Bergen-Belsen. Samen met Renata was hij daaruit, meer dood dan levend, teruggekeerd. Eenmaal terug in Amsterdam trachtten ze alsnog een normaal leven op te bouwen. ‘Maar het huwelijk,’ verklaarde Renata hun scheiding later, ‘is niet gemaakt voor de hel.’ Ze vertrok voorgoed naar New York.
Vanaf 1965, het jaar van publicatie, stond haar dagboek in de boekenkast van Saskia en bestudeerde ze, als jong meisje, regelmatig deze encyclopedie van haar vaders leed. Pas later, toen ze onderzoek deed naar haar familiegeschiedenis, voor haar debuut Verplicht gelukkig, portret van een familie, ontdekte ze dat het dagboek meer was dan een memorandum van een gruwelijk laatste oorlogsjaar.
Een heruitgave van het dagboek was een jarenlange wens. In april verschijnt het in een nieuwe uitgave bij Meulenhoff, geredigeerd door en voorzien van een voor- en nawoord van Goldschmidt. De nieuwe publicatie bevat ook tekst die in de eerdere uitgave van het dagboek niet gepubliceerd was en die Goldschmidt vond in het oorspronkelijke geschreven dagboek, dat bewaard wordt in de Gedenkstätte Bergen-Belsen. Meer info via deze link informatie over Dagboek uit Bergen-Belsen in de catalogus van Meulenhoff Boekerij (met schaalbare tekst grootte) of klik op onderstaande afbeeldingen om ze groter te bekijken.
Lees ook het Lunchinterview met Saskia in NRC van 7 april 2021 >>
Lees ook het interview met Saskia in AD van 12 april 2021 >>
Lees ook het interview met Saskia in Vriendin van april 2021 >>
Column van Michel Krielaars NRC Opinie, 29 april 2021: Wat je op 4 mei moet herdenken
Bekijk alle artikelen op deze website over Dagboek uit Bergen-Belsen
Reageren